El Camp dels Ninots

Benvinguts al jaciment paleontològic del Camp dels Ninots

La Pompeia del pliocè

Sota aquests camps de conreu, s’hi amaga un dels pocs jaciments que permeten reconstruir tot un ecosistema de fa uns 3 milions d’anys, concretment del període que es coneix com a pliocè superior. La singularitat, diversitat i excepcionalitat dels materials posats fins ara al descobert han fet que el jaciment hagi estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya, amb la voluntat de protegir-ne l’entorn, de fomentar-hi la recerca científica i de transmetre a la societat els resultats obtinguts.

Situat a l’extrem oest del municipi de Caldes de Malavella, el jaciment té una extensió aproximada d’uns 250.000 m2. El topònim Camp dels Ninots prové d’antic, de quan molts caldens i caldenques sovintejaven l’indret per buscar-hi el que anomenaven ninots: unes pedres amb unes formes curioses, arronyonades, amb les quals jugaven a imaginar figueres diverses. Els ninots, en realitat, són un tipus de mineral, l’òpal menilitic, que es forma en unes condicions geològiques molt concretes, com les que es donen en aquest indret.

Des del punt de vista científic, no va ser fins l’any 1999 que es va descriure per primera vegades el Camp dels Ninots com un volcà. Des de l’any 2003, s’hi duu a terme un projecte de recerca, dirigit per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), que compta amb un equip multidisciplinari, format per geòlegs, biòlegs, paleontòlegs, arqueòlegs i restauradors, entre d’altres, provinents d’universitats i de centres de recerca tant nacionals com internacionals. Els treballs científics han permès recuperar abundants restes fòssils d’animals, incloent-hi vertebrats, de totes les mides (aus, peixos, amfibis, rèptils, mamífers, etc) i invertebrats, i també restes de flora (fulles, troncs, pòl.lens, etc) que permeten reconstruir detalladament com era aquest entorn.

Les dades que ens proporcionen aquestes restes fòssils, juntament amb les ques s’han obtingut dels estudis paleomagnetics i bioestratigràfics ens han permès establir la cronologia exacta del jaciment en els 3.1 milions d’anys.

 

Visites guiades

campninotsblog
Benvinguts al Camp dels Ninots, Primavera 2018